Scroll Top

"Welke alternatieve geneeswijzen zijn er én wat past bij jou?"

Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen

Een overzicht en korte beschrijving van een aantal alternatieve geneeswijzen

Als het gaat om geneeskunde dan zijn er eigenlijk twee richtingen: de reguliere (of Westerse) geneeskunde én de alternatieve geneeskunde. Alternatieve geneeskunde heeft soms nogal een negatief imago en dat is jammer, want het kan zoveel mooie dingen doen en bijdragen aan innerlijke groei en genezing. Daarbij zijn veel behandelmethodes uit de alternatieve zorg gebaseerd op Oosterse geneeswijzen die al eeuwenlang worden toegepast, veel langer dus dan de Westerse Geneeskunde.

Wel is het soms lastig om te kiezen welke alternatieve geneeswijze jou kan helpen, want er zijn vrij veel vormen van alternatieve geneeswijzen en ze zijn soms ook niet bekend of lastig onder woorden te brengen, zoals dat bij familieopstellingen bijvoorbeeld ook het geval is. Een familieopstelling is een supermooie methode die echt kan bijdragen aan heling, maar het laat zich bijna niet uitleggen, dat moet je gewoon ervaren. Toch heb ik geprobeerd om op deze pagina een overzicht te maken van verschillende alternatieve geneeswijzen én ik heb er een aantal uitgelicht die ik zelf al eens heb ervaren.

Alternatieve geneeswijzen: een overzicht

Laat ik meteen maar beginnen met een overzicht van de meest voorkomende verschillende alternatieve geneeswijzen. Dat is wel zo handig leek me, want dan kun je snel en in 1 overzicht zien wat er zoal is op dit gebied. Onder het overzicht zal ik een aantal links opnemen waar je meer informatie kunt vinden over de geneeswijzen. Achter de geneeswijzen die ik zelf heb ervaren heb ik een sterretje geplaatst en daarvan zal ik nog kort mijn ervaring beschrijven. 

Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is een behandelwijze die erop gericht is om via zachte manuele technieken (meer) ontspanning te krijgen in het craniosacrale systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem in het algemeen. 

Een aantal jaren terug heb ik op advies van de fysiotherapeut een paar sessies craniosacraal therapie gehad. Ik was wat stijf in mijn bekken en Craniosacrale therapie richt zich op het creëren van meer ontspanning en betere beweeglijkheid. Ik vond de sessies bijzonder om te ervaren. Op sommige momenten werd ik ook emotioneel, vooral wanneer er behandeld werd bij mijn bekken en dat kan voorkomen wanneer opgeslagen emoties en energie vrijkomt. Ik vond het dus bijzonder om ervaren. Wel vond ik de prijs van de sessies aan de hoge kant – dat kan natuurlijk verschillen per aanbieder – en ik had het gevoel dat dit niet de meest passende methode was voor mij, dus ik heb 3 sessies gedaan en ben er daarna mee gestopt. 

Familieopstellingen

Familieopstellingen is mij natuurlijk heel eigen en staat voor mij op de eerste plaats als behandelwijze, omdat ik zelf vaak heb ervaren welke geweldige heling hiermee bereikt kan worden. Het kan zoveel mooie verbeteringen teweegbrengen, waardoor je letterlijk je leven fijner en vrijer kan leven.

Heel kort gezegd is een familieopstelling een effectieve methode om patronen zichtbaar te maken en te doorbreken, om blokkades weg te nemen en écht te helen. Het laat zich vaak lastig uitleggen in woorden, het is beter om het te ervaren, maar ik heb natuurlijk op mijn site wel beschreven wat het is en wat het doet. Je leest hier alles over Familieopstellingen.

Homeopathie

Homeopathie een natuurlijke geneeswijze gericht op het activeren en prikkelen van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Homeopathische geneesmiddelen maken gebruik van het natuurlijke herstelvermogen, ze zijn veilig en onschadelijk voor de nieren en lever, worden niet op dieren getest en zijn niet schadelijk voor de natuur.

Ik leef zoveel mogelijk op natuurlijke wijze, ik eet veel biologisch en ik neem nooit medicijnen, alleen als het echt niet anders kan, want ik geloof heel sterk in het zelfherstellend vermogen. En als ik wel eens ergens last van heb, dan ga ik dus eerst naar de natuurwinkel om te kijken of er een homeopatische oplossing is. Daarbij ga ik ook altijd aan de slag met wat mijn lichaam op zo’n moment wil vertellen, want je lichaam kan maar op 1 manier ‘praten’ en dat is via een pijntje, allergie of wat dan ook. Daaronder zit vaak in je onbewuste een overtuiging of een patroon wat blijkbaar niet helend is voor je. Deze combinatie van een gezonde toediening van planten, kruiden, homeopatische geneesmiddelen en het naar binnen keren werkt voor mij perfect, ik ben kerngezond en voel me fit.  

Ik leef zoveel mogelijk op natuurlijke wijze, neem alleen medicijnen als het écht niet anders kan, want ik geloof in het zelfherstellend vermogen van mijn lichaam. 

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een behandelwijze waarbij de therapeut je via hypnose contact laat maken met je onderbewuste om bepaalde klachten te behandelen. De therapeut brengt je in een lichte trance waarbij je zelf nog wel volledig de controle blijft houden. 

ik heb jaren terug 2 of 3 sessies hypnotherapie gehad en dat vond ik heel bijzonder om mee te maken. Ik voor het vooraf heel spannend, want ik was ergens bang dat ik tijdens de sessie echt gehypnotiseerd zou zijn en niet meer zou weten wat ik deed, zoals je weleens op tv of in filmpjes ziet, maar dat was helemaal niet het geval. Tijdens de sessies werd ik door de behandelaar begeleid en kon ik echt contact maken met dingen uit het verleden, ik kon zelfs dingen vertellen uit vorige levens. Kortom ik vond het een mooie ervaring, na die paar sessies had ik het gevoel dat het voor mij genoeg was, ik voelde niet meer de behoefte om nog een afspraak te maken. 

Kinesiologie

Ook bij Kinesiologie staat het zelfherstellend vermogen van het lichaam centraal. Een kinesioloog werkt holistisch en kijkt dus naar de mens als geheel: fysiek en emotioneel. Bij Kinesiologie word gebruik gemaakt van spiertesten. Via het testen van de spieren kan de kinesioloog communiceren met het lichaam. Om de klachten te behandelen wordt gebruik gemaakt van technieken om stress te verminderen, gewerkt met reflexpunten, acupressuurpunten, meridianen en chakra’s. 

Ik heb vele sessies Kinesiologie gehad, omdat deze alternatieve geneeswijze voor mij heel fijn voelt én ook echt dingen heelt. Kinesiologie heb ik ervaren als een zachte methode, je hoeft niet veel te praten, wat voor je lichaam ook heel fijn is, want je lichaam luistert altijd mee en als je dus steeds weer praat over bijvoorbeeld een patroon wat niet lekker gaat, dan blijf je dat als het ware inprenten. Tijdens de sessie wordt je dus getest via je arm en zo geeft je lichaam zelf de richting aan. Soms lijkt het alsof het nergens naartoe gaat, maar na zoveel sessies die ervaren te hebben ben ik er 100% van overtuigd dat deze methode werkt. Als je dit voor het eerst doet dan kan het misschien vaag overkomen, maar geloof me als ik zeg dat je lichaam heb echt zelf goed aangeeft.  

Kinesiologie is voor mij dus naast familieopstellingen een van mijn favoriete behandelwijzen. Echt een aanrader!

Kinesiologie is voor mij dus naast familieopstellingen een van mijn favoriete behandelwijzen als ik niet lekker in mijn vel zit, als ik een patroon wil doorbreken of op andere manier even ergens mee aan de slag wil. Echt een aanrader wat mij betreft dus. Ik ga altijd graag naar Rianne Arends in Huissen.

Manuele therapie

De manueel therapeut is eigenlijk een fysiotherapeut met een extra specialisatie. De focus van Manuele therapie ligt veelal op de wervelkolom en aanverwante gebieden. 

Als kind had ik al af en toe rugpijn en toen ik als jong volwassene echt vaak pijn aan mijn rug had werd ik door mijn huisarts doorverwezen naar de manueel therapeut. Het is dus al lang geleden dat ik daar ben geweest en ik kan de details van de behandelingen niet echt meer tot in detail herinneren, maar ik kan me wel herinneren dat manueel therapeut mij oefeningen liet doen en mij bewust maakte van mijn houding. Ik had niet veel feeling bij deze vorm van therapie en als jonge student was ik ook niet echt gemotiveerd om thuis de oefeningen te doen die ik kreeg voorgeschreven. Na een aantal sessies ben ik daarom gestopt 🙂 Maar ik kan mij nu terugkijkend wel voorstellen dat deze vorm van therapie mensen kan helpen bij hun rugklachten.

Osteopathie

Een osteopaat ziet ook het lichaam als 1 geheel en gaat aan de hand van jouw klacht op zoek naar waar de blokkade in het lichaam zit. Via zachte bewegingen en technieken wordt er naartoe gewerkt om de blokkades op te heffen. 

Een aantal jaren nadat ik bij de manuele therapeut was ben ik bij de osteopaat terecht gekomen, wederom voor mijn rugklachten. Ik vond de osteopathie een fijne behandelwijze en ik merkte ook dat het mij goed deed. Na een aantal sessies was het niet meer nodig om naar de osteopaat te gaan. Soms als ik weer klachten kreeg, dan ging ik nog eens een of meerdere sessies. Ook tijdens de zwangerschappen van onze dochters heb ik nog wat sessies gehad en dat heeft me ook geholpen qua rug en bekken. Al met al vind ik Osteopathie een mooie behandelwijze van klachten. Daarnaast denk ik dat het mooi is om zelf ook de dieperliggende oorzaak van de klachten te onderzoeken, zodat de klachten ook echt weg kunnen blijven. Ik kies er zelf wel altijd voor om alleen een zachte behandeling te ondergaan, dus ik laat me niet kraken, omdat kraken voor mij niet goed voelt, ik geloof er niet in dat dat goed is voor mijn lichaam.

De voetreflextherapeute kon mij aan de hand van mijn voeten en van wat ze voelde aan mijn voeten dingen over mij vertellen die klopten, dat vond ik wonderbaarlijk om te ervaren. 

Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie wordt ook wel reflexologie, reflextherapie of voetreflextherapie genoemd. De alternatieve geneeswijze gaat ervan uit dat alles in het lichaam – lichaamsdelen en organen – uitkomen in de voeten. Voor elk deel uit het lichaam is een zone in de voeten (en soms wordt ook gebruik gemaakt van handen en oren). Door middel van speciale massagetechnieken worden drukpunten op de voet gestimuleerd.

Ik heb een keer een voetreflexbehandeling ondergaan en dat vond ik heel fijn. De therapeute waar ik toen was kon mij aan de hand van mijn voeten en wat ze voelde aan mijn voeten ook dingen over mij vertellen die klopten, dat vond ik wonderbaarlijk om te ervaren. Ik heb heerlijk genoten terwijl ze een tijd lang lekker mijn voeten aan het behandelen was. Ik heb het daarna nooit meer gedaan, de therapeute ging vrij snel na die behandeling verhuizen, maar eigenlijk zou ik dit elke maand wel kunnen doen 🙂

Reiki

Reiki is een eenvoudige en effectieve behandelvorm, waarbij met handoplegging wordt gewerkt. Tijdens een Reiki-behandeling wordt via de handen energie doorgegeven, wat uiteenlopende blokkades wegneemt en het zelfherstellend vermogen van je lichaam activeert. Reiki is een vriendelijke, effectieve methode die voor vrijwel iedereen geschikt is. Een Reiki-behandeling kan je op verschillende manieren helpen, zowel lichamelijk als mentaal. 

Toen ik 21 was kwam ik voor het eerst in aanraking met Reiki. Ik vond het heel fijn en het heeft me toen heel erg geholpen. Dit was het begin van mijn mooie pad vol innerlijke groei. Het mooie aan Reiki vind ik ook dat het zo zacht en vriendelijk is én dat het voor iedereen geschikt is.

Voor een Reiki-behandeling ben je van harte welkom bij mij, in mijn praktijk, maar het kan ook op afstand. 

Toen ik 21 was kwam ik voor het eerst in aanraking met Reiki. Ik vond het heel fijn en het heeft me toen heel erg geholpen.

Touch of Matrix

Touch of Matrix is een bewustzijnsmethode die werkt vanuit het positieve, dat wil zeggen dat de focus ligt op wat je wil bereiken en niet op waar jij last van hebt. Het is een bewustzijnsmethode die continu met het NU-bewustzijn verbonden is en alles in beweging zet. Tijdens de behandeling worden blokkades of oude thema’s verwijderd van je ‘harde schijf’ en kom je beter in balans. 

Een paar maanden terug heeft een vriendin mij een Touch Of Matrix-behandeling gegeven en dat was heel mooi. Het is een behandelvorm waarbij je lichaam als het ware aan het roer staat en reageert op uitspraken van de behandelaar. Doordat het lijf kan reageren, kan het ook blokkades loslaten, want blokkades, onverwerkte energie en meer zitten vaak opgeslagen in je lichaam. Ik vond het een hele mooie ervaring en ben Charissa heel dankbaar dat ze mij hier kennis mee heeft laten maken. 

Links naar andere websites

Bekijk hier links naar pagina’s met meer informatie over de verschillende alternatieve geneeswijzen en behandelaars:

Wil jij ook meer in je kracht staan en zoek je daar hulp bij?

Ik help je graag via coaching of een familieopstelling. Neem contact met mij op via onderstaande button