Scroll Top

"Love works, always"

Liefde

Liefde werkt altijd

Liefde voor jezelf, voor anderen, voor de dingen die je doet, voor de wereld. Uiteindelijk draait alles om liefde.

Uiteindelijk draait alles om liefde. Liefde voor jezelf, voor anderen, voor de dingen die je doet, voor de wereld. En hoe meer dingen je vanuit liefde doet, hoe beter je je gaat voelen.  Liefde is er altijd en overal. Ja, misschien denk je nu: nou, altijd en overal….niet iedereen laat altijd zijn of haar liefdevolle kant zien. Ja, dat herken ik ook, maar ook dan is er altijd de keuze wat je daar dan zelf weer mee doet. Hoe je ermee omgaat als iemand minder aardig doet. In tegenstelling tot er tegenin gaan of je afweren en je schild optrekken zijn er namelijk meer opties. Wat kun je doen, wat helpt in dit soort situaties? Hoe blijf je meer in liefde, ook als de omgeving het even niet is?

In liefde leven, het is een mooie en fijne ‘staat van zijn’. Het begint simpelweg door lief te zijn voor jezelf én voor anderen. Liefde geven dus, aan jezelf en anderen. En dat kan al heel simpel en klein, een glimlach naar iemand die je tegenkomt of aardig zijn tegen iemand die jouw boodschappen afrekent. Want diep van binnen willen we toch allemaal liefde ontvangen? Dat een ander aardig of lief tegen ons is, dat we ons gezien en gehoord voelen en gewaardeerd? Als jij liefde geef door bijvoorbeeld even aardig te zijn tegen iemand, dan zal die ander ook aardig(er) reageren dan wanneer je zelf onaardig doet. Wat je geeft krijg je terug en voor de liefde geldt dat nog meer. Dit geldt voor alles wat je doet of meemaakt. Maar soms komen we in situaties of in contact met mensen die simpelweg niet zo fijn zijn, al zit je zelf nog zo lekker in je vel. En dan kan in liefde blijven een uitdaging zijn. Wat doe je dan om in liefde te blijven?

Liefde sturen in gedachten

Een manier die helpt is om in gedachte liefde te sturen naar een persoon die niet zo aardig doet. Het is in zo’n geval immers heel duidelijk zichtbaar dat die ander daar op dat moment behoefte aan heeft, anders zou hij of zij zich wel anders gedragen nietwaar? 🙂 

Ik heb vaak in gedachten liefde gestuurd naar mensen en gezien dat het veel goeds doet, ik zie mensen dan vaak zachter worden, milder. Ze gaan vaak ook rustiger en zachter praten, mooi om te zien vind ik.

Ik heb ook vaak liefde vooruit gestuurd als ik ergens naartoe onderweg was en ook dat werkt. Toen mijn vriend een keer een naar een lastig gesprek moest met een klant, omdat er een aantal dingen niet goed gegaan waren, heb ik hem deze tip meegegeven om liefde vooruit te sturen. Mijn vriend is heel nuchter, maar hij heeft het geprobeerd en kwam verbaasd weer terug: het gesprek verliep onverwacht heel positief. Hij doet dat nu vaker als het even nodig is.

 Ik heb vaak in gedachte liefde gestuurd en gezien dat het veel goeds doet, ik zie mensen dan vaak zachter worden, milder. Ze gaan vaak ook rustiger en zachter praten, mooi om te zien vind ik. - Martine

Het bij de ander laten

Gaat dit je te ver en/of vind je het lastig om aardig te blijven doen tegen iemand die niet aardig doet, dan kun je ook gewoon omdraaien en de andere kant op gaan of kijken. Of als weggaan/wegkijken niet kan, dan kun je vanbinnen besluiten om niet te reageren. Het bij die ander laten dus en proberen zelf wel in een goede flow te blijven. Je bepaalt namelijk altijd zelf wat je binnenlaat én wat je zegt. Niemand heeft er iets aan als je in die energie meegaat én voor jezelf is het al helemaal niet fijn toch? Want dat is wat het in essentie allemaal is: energie. Een situatie die niet lekker loopt is eigenlijk een getouwtrek om energie: de persoon die niet lekker in zijn vel zit trekt onbewust aan jouw energie om zich naar een niveau te halen waarop hij/zij zich weer beter voelt en dat haalt jou naar beneden wanneer je je daar niet van bewust bent. 

Er spelen vaak meer zaken mee op onbewust niveau, zoals innerlijke overtuigingen, projectie, traumata of overgenomen (familie)patronen, zowel bij die ander als bij jou. Maar, ook dan kun je vanbinnen besluiten om je energie hoog te houden in een minder fijne situatie. Er zijn veel manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door te visualiseren/denken dat je een gouden bal in je krachtcentrum en bij je hart hebt die jou helemaal verwarmt, die jou verlicht, zodat jij vervolgens heel mooi, warm naar buiten kunt stralen. Het is een voorbeeld dat mij helpt. En als je je eigen energie zo op peil houdt, dan is het makkelijker om in je goede flow te blijven. Daarmee help je bovendien ook de ander, want die ander zit op zo’n moment zeg maar in een diepe kuil en jij hebt een keuze hoe je daarop reageert. Als jij ook in die diepe kuil springt, dan kom je er beiden (voorlopig) niet uit, terwijl als jij bovenaan blijft staan en een hand uitsteekt naar die ander, dan kun je die ander uit die kuil helpen. Wat doe je, spring je erin of steek je een hand uit?

Bewustzijn: ik zoom uit en kijk ernaar

Even uitzoomen en anders naar de situatie kijken, met een helicopterview, helpt ook vaak. Zet even een figuurlijke stap naar achter en stel jezelf in gedachte de vraag: ‘Wat gebeurt hier nu eigenlijk, waar heeft deze persoon behoefte aan?’ Vaak is het antwoord: even aandacht, even gezien of gehoord worden of ergens erkenning voor. En daaronder? Daar zit vaak een gemis en daarmee indirect weer de behoefte aan liefde. En zoals hiervoor al een keer aangestipt: die liefde kun je dus in gedachten sturen. Dat doe je eigenlijk ook als je die gouden bal visualiseert en van binnen naar buiten licht straalt.

Kies je voor gelijk of voor geluk?

Een paar jaar terug las ik deze uitspraak: “Kies je voor gelijk of voor geluk?” Ik vond dit zo mooi gezegd, ik stel mijzelf ook weleens die vraag wanneer het van toepassing is. Het is eigenlijk precies de essentie van alles waar ik in dit artikel over schijf. Want elk moment van de dag heb je een keuze, bij alles wat je doet. Je hoeft niet steeds dingen te laten overkomen, je mag zelf aan het stuur gaan zitten van jouw leven. En dan steeds weer een keuze maken. Wat kies je? Kies je voor gelijk of geluk? Soms is het lastig om bewust te kiezen als je zelf ook overspoeld wordt door emoties als irritatie, boosheid en verdriet. Als dat is wat je steeds ‘overkomt’ dan is een familieopstelling wellicht helpend voor je. Ik heb ervaren dat ik door het aankijken van dingen via familieopstellingen nu heel goed bewust kan blijven reageren op situaties en dat is zo fijn! 

Terug naar die mooie vraag: Kies ik voor gelijk of voor geluk?  Ik heb besloten dat ik liever voor geluk kies. Want wat heb je er uiteindelijk aan om gelijk te hebben? Is het nodig dat een ander ook zo over dingen gaat denken zoals ik doe? Is het nodig dat een ander mij bevestigt? Of is het genoeg dat ik het voor mijzelf weet? En mag een ander daar anders over denken?

En zo ben ik dus aan het oefenen geslagen met overal liefde in te zien en daar waar ik voelde dat het er niet was ben ik liefde gaan sturen. Ik stuur ook wel liefde vooruit als ik ergens heen ga op een dag. Dat werkt heel goed is mijn ervaring.

The Law of Attraction: je kunt het vergelijken met een radiostation: als je de radio op Radio 538 zet, dan kun je op dat moment niet horen welke muziek ze op Radio 2 draaien. Zo werkt het met je eigen energie ook: je trekt aan wat je uitzendt. - Martine

The Law of Attraction

Wat een mooie bijkomstigheid is van steeds weer kiezen voor liefde? Dat je je eigen ‘frequentie’ hoog houdt, waardoor je je beter blijft voelen dan wanneer je erin meegaat en dat zorgt weer dat je minder gedoe aantrekt in de (nabije) toekomst. Dat is namelijk de wet van de aantrekkingskracht, The Law of Attraction: je trekt aan wat je uitzendt. Hoe meer je dus meegaat in een boze energie bijvoorbeeld, hoe meer je dat soort mensen en ervaringen naar je toetrekt, omdat dat is wat je uitstraalt. Je kunt het vergelijken met een radiostation: als je de radio op Radio 538 zet, dan kun je op dat moment niet horen welke muziek ze op Radio 2 draaien. Zo werkt het met je eigen energie ook. Wil je dus fijne ervaringen? Hou je eigen energie dan hoog. Daarbij zijn je emoties je navigatie: als je even geïrriteerd bent, dan ben je uit tune en geeft je lijf dus een signaal. Wees je ervan bewust en ga iets doen wat je weer lekkerder laat voelen. Het is heel simpel en tegelijk heel lastig in de praktijk, maar 1 ding is goed om te onthouden: je emoties zijn je raadgevers.

Elke uitdaging brengt weer wat moois

Het lukt mij niet altijd hoor, in liefde blijven. Dat is ook niet erg, dat is het leven, het heeft zo zijn uitdagingen voor ons allemaal. Écht voor ons allemaal. Daarbij mag je ook gewoon eens even niet lekker in je vel zitten, dat is helemaal ok. Het er gewoon even laten zijn en de ruimte geven helpt vaak al. Het is natuurlijk wel de vraag op zo’n moment: trek je daar dan iedereen in mee of kun je gewoon even zeggen: “Laat me maar even, ik zit even niet zo lekker in mijn vel, maar dat komt vanzelf wel weer.”. Of: “Wil je me even een knuffel geven, ik heb het even nodig.”. 

Ja, iedereen heeft dit weleens en hoe lastig het leven op sommige momenten ook mag zijn, ook die momenten brengen op den duur weer wat moois. Het laat ook zien waar we eventueel nog kunnen groeien, ook dat is weer mooi, want als alles altijd alleen maar koek en ei zou zijn, dan zijn we minder geneigd om te groeien en onze grenzen te verleggen.

In liefde blijven dus, met alles wat er is. Ja, het is een lastige op sommige momenten, maar elk moment is weer een nieuwe kans om voor liefde te kiezen en wanneer het me lukt om af te stemmen op de liefde dan voel ik hoe goed het mij doet. Van gelijk naar geluk, van gedoe naar liefde. ❤❤❤

Ik wens je alle liefde van de wereld!

Geschreven door Martine Fleming, Inshine

Wil jij ook meer in je kracht staan en zoek je daar hulp bij?

Ik help je graag via coaching of een familieopstelling. Neem contact met mij op via onderstaande button