Scroll Top
Manifesteren, wat is het en hoe werkt het?
Manifestatie

Manifesteren

Laat jouw dromen en wensen uitkomen

Manifesteren, je hoort en leest er steeds meer over. Het wordt vaak gebracht als dat je alles maar kunt laten uitkomen als je er maar je intenties op zet. Dat is deels waar, want de wet van de aantrekkingskracht werkt zeker, maar er zijn terreinen waarbij dit in de praktijk wat lastiger kan zijn dan het soms wordt voorgehouden. En dan kan het soms lijken alsof jij niet kunt manifesteren, terwijl de rest van de wereld het wel voor elkaar krijgt. In dit artikel geef ik je graag een wat breder beeld. Wat is manifesteren en hoe werkt het?

Manifesteren, wat is het?

Manifesteren, er wordt de laatste tijd veel over geschreven. Waar een paar jaar terug ‘loslaten’ een veelvoorkomende term was, lijkt het nu verschoven te zijn naar ‘manifestatie’. Manifesteren, het is een ander woord voor zichtbaar laten worden en het wordt vaak toegepast in het kader van dromen en wensen realiseren. En wie wil dat nu niet? We hebben immers allemaal grote of kleine wensen en dromen. Dat is inherent aan groei en ontwikkeling. Als je niets meer te dromen of te willen zou hebben, dan zou je stilstaan en de mens wil nu eenmaal graag blijven ontwikkelen, creëren, ontdekken, vooruitgaan, groeien. Dus die dromen of wensen willen we natuurlijk graag uit laten komen.  

De wet van de aantrekkingskracht

Om je wensen en dromen uit te laten komen, is manifesteren een mooie manier. Manifestatie werkt via de wet van de aantrekkingskracht, the Law Of Attraction. De wet van de aantrekkingskracht kun je zien als een van de ‘oerwetten’, net zoals de wet van de zwaartekracht. Kort gezegd geldt het bij deze wet: alles is energie en wat je bewust en onbewust uitstraalt, jouw energie die je uitzendt, dat trek je vervolgens ook weer aan. 

Zie het als een radiostation: als je radio 538 opzet, dan kun je de muziek niet horen van Radio 1. Zo werkt het ook met jouw eigen energie: wat je uitstraalt, dat krijg je terug. Eigenlijk manifesteren we dus altijd al, alleen gaat het veelal onbewust. En daar kun je dus ook bewust mee aan de slag, zodat je meer invloed uitoefent op wat je uitzendt en wat voor resultaten je terugkrijgt, ofwel: manifesteert. 

Manifestatie: hoe gaat dat?

Als je bewust aan de slag wilt met manifestatie, dan begint dat met je focus te leggen op dat wat je wenst of droomt, dat wat je graag wilt realiseren. Daarbij probeer je vervolgens via visualisatie jouw einddoel voor je te zien en dan het liefst zo gedetailleerd mogelijk, zodat je het echt kunt voelen en er blij van wordt. Als je je er blij van gaat voelen, zend je positieve energie de wereld in en je prent dit meer in jouw onderbewuste. En dat zorgt ervoor dat je dit meer naar jezelf toehaalt, dat is de wet van de aantrekkingskracht. 

Het universum en jouw onderbewuste zijn namelijk continu aan het ‘werk’ om jou dingen terug te geven waar je mee bezig bent en waar je in gelooft. Als je positieve energie uitstraalt, dan krijg je positieve energie terug en als je negatieve energie uitstraalt, dan krijg je dat terug. Want: alles wat je aandacht geeft groeit en het universum en jouw onderbewuste maken geen onderscheid of het positief of negatief is en het woordje ‘niet’ wordt als ‘wel’ beschouwd. Je krijgt dus terug waar jij aandacht aan geeft. Als jij denkt: ik wil niet als laatste aan de beurt zijn, dan is de kans dus groot dat je als laatste aan de beurt bent, want ‘niet’ wordt beschouwd als een ‘wel’. Het is dus belangrijk om je te concentreren op wat je WEL wilt, in plaats van je steeds te focussen op wat je niet wilt. 

Dus als je iets naar je toe wil halen, dan helpt het om jouw intentie helder te hebben, deze positief te formuleren en dit zo vaak mogelijk te visualiseren. Hoe vaker je jouw wensen visualiseert op een manier dat je het wilt en zodat het je blij maakt, hoe meer energie je daaraan geeft. En dat zorgt ervoor dat je het meer naar je toe trekt. 

 "Als je bewust aan de slag wilt met manifestatie, dan begint dat met je focus te leggen op dat wat je wenst of droomt."

Waarom werkt manifestatie soms niet?

Tot zover lijkt het allemaal makkelijk. Toch is het in de praktijk niet altijd zo eenvoudig. Want soms hebben we onze dromen of wensen wel helder, maar laten we ons leven onbewust door onze innerlijke overtuigingen of door anderen beïnvloeden. Normen en waarden, doen zoals het hoort, zo doen ‘wij’ dat niet, pleasegedrag, anderen redden, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg of door andere overtuigingen als: ben je niet te…. jong oud, dun, dik, klein, groot, onhandig of wat dan ook. Als jij (onbewust) denkt: dat lukt mij toch niet, dan krijg je precies wat je uitzendt: het lukt je niet.

Dit kan ons dus weerhouden te doen wat we eigenlijk zouden willen doen, of te ontvangen wat we eigenlijk zouden willen ontvangen. Als deze inprentingen of negatieve innerlijke overtuigingen in ons onderbewuste zijn opgeslagen, dan kan het ook zijn dat dit het manifesteren van jouw dromen of wensen in de weg staat. 

Van negatieve naar positieve overtuiging

Natuurlijk kun je een overtuiging altijd ombuigen. Hoe snel dit lukt hangt er vanaf hoe diep ze ingeprent zijn. Vergelijk het met het leren van een nieuwe taal. In het begin ben je nieuwe woordjes zo weer vergeten, maar hoe vaker je de woordjes van een vreemde taal herhaalt, hoe beter ze blijven ‘hangen’. Het is de kracht van herhaling. 

Zo werkt het ook met overtuigingen die we verinnerlijkt hebben: hoe vaker ze herhaald werden of we zelf in gedachten herhaald hebben en hoe meer we erin geloven, hoe dieper ze in ons systeem gegrift staan. En hoe dieper overtuigingen in ons systeem zitten, hoe meer inspanning het kost om deze overtuigingen weer om te buigen. Als je bijvoorbeeld de afgelopen jaren meer dan 6000 keer gedacht hebt: ik ben niet goed genoeg, dan is het vanzelfsprekend niet genoeg om slechts 5 keer ‘ik ben goed genoeg’ er tegenover te zetten, dan is op zijn minst meer dan 6000 keer een positieve gedachte nodig.  

Daarbij is het ook nog zo dat als je denkt aan iets wat je graag wilt, dat iets is wat je nog niet hebt (of bent). En daar zit vaak ook frustratie, want dat wat je wenst heb je immers nog niet. En die onbewuste frustratie (ergernis, verdriet of boosheid of wat dan ook) draagt dan ook niet bij in de realisatie van wat je wil. Immers: het gaat erom dat je je goed voelt over dat wat je wilt realiseren. En dat is niet altijd makkelijk als je niet tevreden bent met de situatie waar je ‘nu’ in zit. Ook daar zitten bovendien weer overtuigingen onder, want het ‘nu’ is immers een resultaat van alle eerder gemaakte keuzes en die zijn weer gemaakt op waar jij in geloofde.

Het begint met voor jezelf helder maken wat succes is, waar je meer succes in zou willen, welke stappen je daarvoor mag zetten en wat je nu tegenhoudt.

Wat weerhoudt mij in het manifesteren van mijn wensen?

Als je al eens geprobeerd hebt om iets te manifesteren en dat was geen succes, laat je dus niet meteen uit het veld slaan, maar ga onderzoeken waarom het geen succes werd. Vraag jezelf eens af: waarom lukte het niet? Wat speelt er bij mij op onbewuste lagen? Welke overtuigingen heb ik onbewust verinnerlijkt die de realisatie van mijn dromen in de weg kunnen staan? Wat je hierbij kan helpen is de volgende schrijfoefening. 

Schrijfoefening 'manifesteer jouw wens'

Schrijf het eens op: pak pen en papier en schrijf het volgende eens voor jezelf uit.

Wat is jouw droom of wens?

Of wat zou je graag anders zien of anders doen? 

Waarom doe je dat nog niet (volledig)?

Wat weerhoudt je? En waarom? Welke overtuigingen heb je in dit kader? 

Wie zou je zijn zonder die gedachte(s)?

Als je die gedachte(s) of blokkade(s) niet zou hebben, wat dan? Wat zou je dan anders doen? En kun je jouw overtuigingen ombuigen tot het tegenovergestelde?

Stel dat alles kan...

Stel dat alles kan, dat jouw leven een groot wit vel is en dat je dat helemaal kunt inkleuren zoals je wilt. Laat alles de vrije loop zonder beperkingen als geld, tijd, steun of wat dan ook. Wat als ALLES kan…

Zie het voor je en voel het

Sluit je ogen en zie nu in gedachten de gewenste situatie voor je alsof het al realiteit is. Voel hoe het zou voelen, voel wat het met jou zou doen, stel het je voor totdat je de sensaties ervan in je lichaam voelt en blijf dit regelmatig herhalen, bijvoorbeeld elke dag. Dit is héél krachtig en hoe vaker je dit doet, hoe meer effect. 

Wat kun je nu al doen?

Kijk nu naar wat je hebt opgeschreven, naar jouw wensen/dromen, naar wat je weerhoudt en naar wat je zou doen als alles kan. Wat is er nu al mogelijk om te doen, zodat je in de richting van jouw wens kunt bewegen? Kom in beweging en zet gewoon steeds een stapje.

Alles is mogelijk

Hoe diep negatieve overtuigingen ook zijn ingeprent, het mooie is wel: alles is mogelijk. Mijn moeder zei toen ik jong was altijd: “Als je maar hard genoeg wilt, dan lukt het”. En zo is het echt. Ook al lijkt een wens of droom nu niet mogelijk te zijn, wanneer je jouw overtuiging verandert van ‘onmogelijk’ naar ‘mogelijk’, dan ontstaat er ruimte voor mogelijkheden, dan kunnen er meer dingen ontstaan. Want als je erin gelooft dat iets onmogelijk is, dan is dat ook precies wat je naar je toe haalt, dan sluiten meteen alle deuren.

Dus alles begint met jouw focus, helder krijgen wat je wil, erin geloven dat het gaat lukken en in beweging komen, stapjes zetten in de richting van jouw doel. Wil je graag hulp hierbij, om bijvoorbeeld zicht te krijgen op wat jou onbewust remt? Dan kan een familieopstelling je helpen en er zijn natuurlijk ook andere manieren. 

Wat je ook doet en op wat voor manier ook, weet: soms kost het meer tijd om iets te realiseren, maar als je maar hard genoeg wilt, dan lukt alles. Als je weet wat jij wil voor jezelf en je zet steeds een stapje in die richting, dan gaat alle energie ook mee in die beweging en kan het meer op je pad komen. Dan kan het meer jouw pad worden. Alles wat je aandacht geeft groeit. Blijf gewoon in beweging, blijf gaan, blijf doen, blijf groeien. En weet: het lijkt soms alleen maar te gaan om het eindresultaat, maar ook de beweging maken en je eigen dromen volgen doet al zoveel moois. 

Geschreven door Martine Fleming, Inshine

"A journey of a thousand miles begins with one step." - Lao Tsu

Meer over familieopstellingen
individuele familieopstelling

INDIVIDUELE FAMILIEOPSTELLING

Zien wat jou tegenhoudt en dat écht veranderen
groepsopstellingen

FAMILIEOPSTELLING IN EEN GROEP

Samen onderzoeken hoe jij meer kunt stralen
familieopstellingen paarden

FAMILIEOPSTELLING MET PAARDEN

Maak verbinding met jezelf via de paarden
organisatie opstellingen

ORGANISATIE OPSTELLING

Zicht op onbewuste patronen op het werk

Wil jij zicht op jouw onbewuste overtuigingen?

Ik begeleid je graag via een familieopstelling. Neem contact met mij op via onderstaande button.