Scroll Top
Van comfortzone naar groei en grootsheid
Groei

Stap uit je comfortzone

Daar zit groei en grootsheid

Het leven is een aaneenschakeling van keuzemomenten. We maken continue keuzes, bewust of onbewust. Je kiest als het ware steeds een pad. Met steeds weer de vraag: blijf je op het bekende pad of sla je een nieuwe weg in? Neem je die nieuwe weg, ook al is het onbekend en ben je stiekem bang om te falen? Blijf je binnen je comfortzone of durf je het aan om een stap, of meer stappen, buiten je comfortzone te zetten?

Elk pad heeft een onderliggende reden

Elke keuze heeft een onderliggende motivatie, dus ook een vraag die gesteld kan worden: waarom maak je die keuze, waarom kies je voor een pad? Is het je eigen pad, of wandel je onbewust op het pad van iemand anders?

Is het écht je eigen pad wat je loopt? Loop je op het pad van jouw eigen dromen? Of loop je onbewust op het pad van je (voor)ouders, door de onbewuste loyaliteit aan jouw familiesysteem? Omdat zij dat pad ooit hadden willen lopen, maar het niet mochten of er niet toe in staat waren, om wat voor reden ook. Of omdat ze graag wilden dat jij dat pad ook zou lopen, omdat ze dachten dat dat de beste weg was.

Of loop je op een pad omdat het veilig voelt, lekker comfortabel? Soms is dat lekker, om even binnen de comfortzone te blijven, want het kan ook rust geven. Maar te lang is niet altijd fijn. En binnen je comfortzone blijven kan ook een diepere motivatie hebben. Bijvoorbeeld angst om te falen, of angst dat je het niet kunt, of niet goed genoeg bent. 

Of kies je onbewust voor een pad in de hoop alsnog een gemis in te vullen? Bijvoorbeeld om alsnog de liefde of erkenning te krijgen die je ooit had willen hebben, maar niet kreeg. Of om alsnog gezien, gehoord, geaccepteerd of goedgekeurd te worden.

Elke keuze maak je met een reden, of je die nu bewust maakt, of onbewust. Je maakt een keuze vanuit een motivatie. Om iets te bereiken of om iets te vermijden. De vraag is dus steeds weer: waarom? Waarom kies je voor een weg, een pad, een manier, een handelswijze, een actie of juist geen actie?

Durf je buiten je comfortzone te treden?

Hoe doe jij het? Blijf je vooral binnen je comfortzone, of durf je met momenten ook een andere stap te zetten? Een nieuwe stap. We weten vaak wel dat buiten onze comfortzone de groei ligt. Daar ligt de magie, daar ligt onze grootsheid. Maar ja, het is ook nieuw, onbekend, spannend. Want het vraagt dat je iets gaat doen wat je nog nooit gedaan hebt, dat je iets nieuws moet leren, iets moet aangaan, of dat je jezelf moet laten zien of horen op een manier zoals je dat niet gewend bent.

En dat vraagt dus moed. Moed om het te doen. Om het anders te doen zoals je ouders het gedaan hebben bijvoorbeeld. Of moed om iets te ontwikkelen, ook al kan het misgaan. Het voelt alsof we letterlijk de arena in moeten en dat kan angsten oproepen. Of het nu voor het eerst een presentatie geven is of een sollicitatiegesprek voor een nieuwe functie, voor het eerst zeggen hoe je ergens over denkt of voor het eerst ‘nee’ zeggen. Het kan in veel vormen voorkomen. Gelukkig kun je nu niet meer letterlijk voor de leeuwen gegooid worden, maar door bijvoorbeeld social media kan een actie toch nog snel en grootschalig ‘afgestraft’ worden. En dat vraagt soms dus een extra beetje moed.  

Elke keuze die je maakt leidt tot een ervaring, maar een stap buiten je comfortzone doet vaak meer met je dan binnen je comfortzonde blijven. De ene keer levert het een fijne ervaring op, een andere keer een minder fijne ervaring. Dat maakt het ook zo spannend. Tegelijk kan het ook veel mooie emoties met zich meebrengen, want het is ook vaak waar de magie begint, waar je energie van krijgt of ineens voelt dat je (weer) leeft. 

 "Zet die stap buiten je comfortzone, stap de arena in, ga het aan. Maak je volledige potentieel waar, leef met volheid en passie, laat jezelf helemaal zien. Leef met grootsheid. Val vooruit."

Wat de ervaring ook is: het zal je verrijken, het leert je meer over jezelf en over jouw weg. Geen enkel pad is een rechte weg, maar het gaat erom dat je het aangaat. Dat je je eigen pad gaat lopen. Ook al is dat spannend en heeft dat ‘risico’s’.

Zoals Denzel Washington het zo prachtig verwoordde in een motivational speech:

“Niets in het leven is de moeite waarde als je geen risico’s durft te nemen. Als je niet faalt, dan ben je niet eens aan het proberen. En áls je valt, val dan niet terug, maar val vooruit. Dan zie je tenminste wat je raakt. Val vooruit. We horen vaak niet hoe vaak een ‘succesvol’ persoon gevallen is voordat hij/zij succes kreeg. Thomas Edison heeft 1000 experimenten uitgevoerd voordat hij de lamp uitvond. Ieder experiment wat mislukt is een stap dichterbij succes.”

Bekijk hieronder zijn prachtige, motiverende speech.

Leef met volheid, passie en grootsheid

Laat je dus niet weerhouden door de angst om te falen of om afgewezen te worden. Iedereen, écht iedereen zal op momenten ergens in falen. En ja, dat zijn vaak moeilijke momenten, maar het zijn veelal ook juist die momenten waar groei en vooruitgang mogelijk is. Het leidt tot de wil om het anders te doen. De kracht ontstaat om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Het geeft inzicht en leert je. Het laat je groeien als mens. En is dat niet precies waar we hier voor gekomen zijn?

Falen is niet makkelijk, maar het is meer dan alleen iets wat niet goed ging. Het is ook een kans. Voel wat het met je doet, wat het in je raakt en waarom, leer ervan en ga door. Zet die stap buiten je comfortzone, stap de arena in, ga het aan. Maak je volledige potentieel waar, leef met volheid en passie, laat jezelf helemaal zien. Leef met grootsheid. Val vooruit.

Geschreven door Martine Fleming, Inshine

"There is no passion to be found in playing small - in settling for a life that’s less than the one you’re capable of living " - Nelson Mandela

Meer over familieopstellingen
individuele familieopstelling

INDIVIDUELE FAMILIEOPSTELLING

Zien wat jou tegenhoudt en dat écht veranderen
groepsopstellingen

FAMILIEOPSTELLING IN EEN GROEP

Samen onderzoeken hoe jij meer kunt stralen
familieopstellingen paarden

FAMILIEOPSTELLING MET PAARDEN

Maak verbinding met jezelf via de paarden
organisatie opstellingen

ORGANISATIE OPSTELLING

Zicht op onbewuste patronen op het werk

Wil jij zicht op jouw onbewuste overtuigingen en voorbij jouw angsten?

Ik begeleid je graag via een familieopstelling. Neem contact met mij op via onderstaande button.