Scroll Top

"Ik kies nu even bewust voor mij"

Hooggevoeligheid

Druk, druk, druk...

Van stress naar ontspanning

Het is druk. Druk om mij heen, maar vooral druk in mij. Zo binnen, zo buiten. Ik ken die modus van gestressed zijn heel goed. Dat opgejaagde gevoel, allesbehalve ontspannen, en het gevoel steeds met een deadline te leven, de angst dat ik 'het' niet op tijd klaar krijg. Het gevoel achter de feiten aan te lopen. En als ik dan toch alles heb afgekregen wat af moest, binnen de tijd, dan voel ik enerzijds rust, een soort opgelucht gevoel, maar tegelijk voel ik meteen ook alweer de drang om weer iets te 'moeten' doen.

Hallo 'stressy me', ben je daar weer?

‘Wat moet ik nu doen?’ hoor ik in mijn hoofd. Want eenmaal in die ‘stressy’ modus lijkt het alsof steeds dingen ‘doen’ het enige is wat ertoe doet. Het ‘ik moet nog dit’ en ‘ik moet nog dat’ voert de boventoon. En ‘afkoppelen’ is dan niet makkelijk. Terwijl ik wel weet dat het niet de fijnste modus is om in te zitten. Dat het ook niet nodig is.

Ik weet inmiddels uit ervaring dat er een weg uit de stressmodus is: 'gewoon' rust pakken. Gewoon. Ja, ik weet het, dat is nu juist de paradox, want in die stressmodus is het juist een uitdaging om echt even niets meer te doen. 

De afgelopen jaren heb ik dit niet heel vaak gehad, maar vele jaren daarvoor wel heel vaak. Te vaak. Soms periodes continue. Maar het was weg, al lange tijd. Ik was het zelfs vergeten hoe het was om in die gestresste toestand te zitten, want ik werk al jaren voor mijzelf en ik plan mijn eigen tijd, gebaseerd op wat ik wil, wat mijn hart me ingeeft. Maar het afgelopen half jaar heb ik weer even kennisgemaakt met deze modus: “Hallo ‘stressy me’, daar ben je weer. Lang geleden was het hè? Ik herken je nog wel hoor. En ik denk mijn man en 

kinderen ook wel, want als ik met jou veel tijd doorbreng, dan ben ik niet altijd erg aanwezig en emotioneel niet beschikbaar voor hen. Ja, ik vind het verdelen van tijd tussen jou en mijn mooie gezin soms nog steeds een uitdaging zie ik nu. De balans is er al stukken meer, maar alertheid is blijkbaar nog nodig.

Ik weet wat stress doet

Ik was even vergeten hoe het was om onder druk te leven, maar het ‘leven’ laat me het afgelopen half jaar weer even zien hoe het is. Of hoe het voorheen altijd is geweest eigenlijk. En wat het met mij doet. Het voelt niet goed, niet fijn. Ik weet inmiddels uit ervaring dat er een weg uit is: ‘gewoon’ rust pakken. Gewoon. Ja, dat is nu juist de paradox, want in die stressmodus is het een uitdaging om los te laten, om echt even niets meer te doen. Ik doe het toch, ergens met tegenzin, want dan staat alles stil, kom ik voor mijn gevoel niet vooruit. Denkt mijn ego dan, want mijn lijf en mijn hart weten wel beter. Het is prima voor heel even om in deze modus te zitten, maar niet voor lange(re) tijd. Want ik weet wat stress doet met mijn 

Dus ik kies nu even bewust voor mij. Van 'druk, druk, druk' naar: 'laat de boel en voel'.

lichaam, ik raak uit verbinding, ga over mijn eigen grenzen en put mijn lijf uit. Bij stress maakt het lichaam namelijk cortisol en adrenaline aan, wat kortdurend op zich wel kan, maar schadelijk kan zijn als het langer aanhoudt. Dit alles kan ook impact hebben op je humeur. 

Ik weet óók hoe fijn ontspanning is

De andere kant van de medaille ken ik ook, want ik weet óók hoe fijn ontspanning is. En ik heb ook ervaren hoe de rust die ik in mijzelf voel ook zorgt voor meer rust in ons gezin. Logisch, want kinderen voelen alles aan en synchroniseren met hun ouders, vooral met hun moeder, dus als ik gestressed ben, dan voelen ze dit én ze resoneren mee. Nog een extra reden om goed voor mijzelf te zorgen dus. En dus kies ik ervoor om rust te pakken. Om het allemaal voor te zijn. Even tijd te nemen voor mijzelf alleen. Om lekker te rommelen, even zingen, piano spelen of yoga doen, wat wandelen, net waar ik zin in heb. Even tijd voor mijzelf. Om weer te verbinden met mijzelf en op te laden. En ik voel dat het helpt. Mijzelf voelen, voelen wat ik nodig heb. Er even voor mijzelf zijn. De wereld vergaat niet als ik even wat tijd voor mijzelf inplan. Want als ik niet voor mijzelf zorg, kan ik er ook niet voor een ander zijn. Niet voor mijn lieve man en kinderen, niet voor anderen. Dus ik kies nu even bewust voor mij. Van druk, druk, druk naar: ‘laat de boel én voel’. 

Wil jij ook meer ontspanning?

Zou jij ook graag meer willen ontspannen en wil je daar hulp bij? Ik help je graag. Via familieopstellingen of coaching, of een combinatie. Neem contact met mij op via onderstaande button