Scroll Top
zelfwaardering
Je bent het meer dan waard om gezien te worden
Van jezelf klein maken naar zelfwaardering

Zelfwaardering, ofwel de manier waarop je jezelf waardeert. Het is een onderwerp waar we niet altijd bewust bij stilstaan, maar waarvan we van binnen meestal wel weten hoe het ervoor staat. Zelfwaardering is een belangrijke pijler. Want meer zelfwaardering draagt bij aan meer vertrouwen in jezelf, ofwel zelfvertrouwen. Het maakt je krachtiger. En meer zelfwaardering (en zelfvertrouwen) maakt dat je makkelijker door het leven gaat.

 

Zelfwaardering en zelfvertrouwen werken dus verder door. Als je jezelf (onbewust) niet genoeg waard vind, ga je vaak buiten jezelf zoeken naar vormen van bevestiging, bijvoorbeeld via complimenten. Maar de paradox is dat je minder goed kunt ontvangen als je het jezelf niet waard vindt. En als iemand jou dus bijvoorbeeld een compliment geeft, maar je gelooft niet in jezelf, dan is het compliment ook lastiger aan te nemen ofwel te ontvangen.

Of je krijgt nooit complimenten, terwijl je daar wel behoefte aan hebt, omdat je het jezelf onbewust niet toestaat (lees ‘niet waard vindt’) om te ontvangen. Een lage zelfwaardering kan dus gepaard gaan met een disbalans in geven en nemen. Dat je altijd alleen maar geeft, bijvoorbeeld steeds anderen helpt op wat voor manier ook, omdat je meer gewend bent om te geven. Omdat je bijvoorbeeld op dieperliggend (onbewust) level de overtuiging hebt dat je het niet waard bent om datzelfde terug te ontvangen. Of omdat je als kind onbewust bent gaan zorgen voor (een van je) ouders.  

Zelfwaarde is wat anders dan arrogantie

Zelfwaardering is natuurlijk wat anders dan arrogantie. Het betekent simpelweg dat je jezelf waardeert, dat je weet wat je waard bent, wat je kunt én wat je niet kunt. Geen  onderwaardering, geen overwaardering. Als je jezelf echt waardeert dan hoef je jouwwaarde ook niet altijd meer zo opvallend uit te dragen. Immers: je hebt die bevestiging niet meer nodig, die voel je al van binnen. Arrogantie is dus allesbehalve nodig als echt zelfwaardering voelt. Iemand met meer zelfwaardering kan wel vaak ontvangen en aannemen. Kortom: het hoéft allemaal niet per sé te komen, maar áls er iets moois komt, dan kan het wél worden aangenomen. En dat zorgt weer dat je meer in de ‘flow’ kan leven.

Wil jij ook meer zelfwaardering?

Zou jij ook meer zelfwaardering en zelfvertrouwen willen? Misschien helpt een familieopstelling jou ook verder. 

Klein maken en niet opvallen

In onze maatschappij komt het veel voor dat mensen zichzelf klein maken of houden. Om niet op te vallen bijvoorbeeld, maar ook uit angst, bijvoorbeeld om kritiek te krijgen. Want als je in ons mooie land met trots laat zien wat je kunt, dan wordt dat geregeld afgekeurd onder de noemer: ‘kijk hem of haar dan’ en ‘die heeft het te hoog in de bol’.

Ja, het ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is er goed ingebakken bij velen. En als je afwijkt van wat ‘normaal’ is, dan komt de kritiek met die ‘sociale’ media ook meteen van allerlei kanten. En dus is het logisch dat het spannend is om jezelf wél in alle trots te laten zien. Of om jezelf überhaupt te laten zien zoals je bent. Dat maakt dat mensen al van jongs af aan zichzelf klein maken en dat zo vaak en lang doen, dat het een tweede natuur wordt. En dat heeft invloed op de zelfwaardering, want het is eigenlijk een vorm van onderwaardering.

Daar komt nog bij dat we leven in een wereld met filters. Filters op Instagram, apps die ervoor zorgen dat we foto’s van onszelf mooier kunnen maken en ga zo maar door. Ook dat fenomeen van het moet perfect zijn zit overal in verweven. Alsof we geen foutjes meer mogen hebben of maken. En als iemand wel een fout maakt, dan moet hij of zij meteen weg en vervangen worden door een ander. Alles moet perfect zijn. Terwijl dat onmogelijk is. Want niets of niemand is helemaal perfect toch? En dat is toch eigenlijk helemaal niet de bedoeling?

 

Alles moet tegenwoordig perfect zijn. Terwijl dat onmogelijk is, want niets of niemand is helemaal perfect toch? En is het niet juist de verscheidenheid wat het leven interessant maakt? 

Perfectie door imperfectie

De natuur geeft een mooi voorbeeld van perfectie juist door imperfectie. Geen enkele bloem is helemaal ‘perfect’ en toch zijn ze allemaal prachtig. In een bloemenveld is immers geen enkele bloem exact hetzelfde en is het niet juist die verscheidenheid dat een bloemenveld mooi maakt? En zo geldt het voor al het leven: is verscheidenheid niet juist wat het leven interessant maakt? Die ons leert wie we zijn? Die ons spiegelt? Die maakt dat we kunnen groeien ‘van’ elkaar?

Perfectie en imperfectie, goed en fout, mooi en lelijk: het zijn allemaal slechts ‘labels’ waar een betekenis aan wordt gegeven. Die betekenis is voor iedereen anders en wat een ander denkt daar heb je geen invloed op. Het is dus niet haalbaar om te voldoen aan al die betekenissen van anderen en het mooie is: dat hoeft ook helemaal niet. Want jij bent jij, precies in al jouw eigen kleuren. En die veelheid aan kleuren mag je in alle trots laten zien, want er is niemand zoals jij en precies dat maakt jou zo mooi! En die veelheid aan kleuren mag je in alle trots laten zien, want er is niemand zoals jij en precies dat maakt jou zo mooi!

je-bent-het-waard-om-gezien-te-worden-zelfwaardering

Je bent het waard

Jij mag jezelf waarderen, je mag het jezelf waard vinden. En je mag jezelf helemaal laten zien aan de wereld, puur zoals je bent. Daarmee kun je anderen inspireren, net zoals een ander jou kan inspireren. En het mooie is ook: hoe meer jij van jezelf houdt, hoe meer een ander dat ook kan doen. En hoe meer je jezelf waardeert, hoe meer je de kritieken van een ander ook bij die ander kan laten. Want kritiek zegt altijd alles over de gever ervan en niets over de ontvanger. Tenzij je je de kritiek naar binnen haalt en eigen maakt, wat zonde is, want dan geeft je je kracht weg. Natuurlijk weet ik en iedereen eigenlijk wel dat het niet altijd makkelijk is om kritiek je niet te laten raken. Maar het werkt echt: hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer zelfwaardering en hoe minder kritiek jou kan raken. Want je hebt de complimenten niet meer nodig én de kritieken kun je bij een ander laten.

Oefening voor meer zelfliefde

Een mooie, krachtige en hele simpele oefening voor meer zelfliefde is de volgende spiegeloefening van Louise Hay:  Een mooie, krachtige en hele simpele oefening voor meer zelfliefde is deze spiegeloefening van Louise Hay: ga meerdere malen op een dag even kort voor de spiegel staan en zeg tegen jezelf: Ik hou van jou. Probeer jezelf in de ogen te kijken en probeer het ook echt te voelen als je dit tegen jezelf zegt. Als je dit voor het eerst doet is het misschien wat gek. Het kan zijn dat je jezelf niet gelooft of je komt in contact met je kritische ik, of je saboteur, waardoor je gedachten krijgt als: wat een stom gedoe, waar ben ik nu mee bezig. Dat is niet erg, je bent allesbehalve de enige die dat heeft. Hou vol, blijf het herhalen, elke dag voor zeg maar 30 dagen, dan zul je zien dat het zijn vruchten gaat afwerpen in je dagelijkse leven. Dan zul je bijvoorbeeld ineens meer vriendelijke mensen op je pad krijgen, of je krijgt ineens ‘geluk’ bij kleine dingen, je staat ineens vooraan op de parkeerplaats, hebt meer groene stoplichten en ga zo maar door. Het begint met kleine dingen, maar het werkt door, let maar op. En het allerbelangrijkste: het werkt door in je zelfwaardering. Wat ervoor zorgt dat steeds meer jezelf durft te zijn, puur zoals je bent. Omdat je het waard bent. En dat zelf ook zo voelt. En dat is een groot cadeau.

Laat jij je echte, prachtige, eigen kleuren al zien? Je bent het meer dan waard!

Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken?

Soms is het lastig om zelf te ontdekken waar nu precies de oorzaak ligt, waarom je jezelf eigenlijk niet zo waardeert. En hoe je dit kunt veranderen. Dan kan het fijn zijn als iemand even met een frisse blik met je meekijkt. Ik help je er graag bij en dat kan op verschillende manieren:

Een opmerking achterlaten