Scroll Top
"Ik mag mijzelf zijn en jij ook"
Systeemopstellingen

Systeemopstellingen

Een systeemopstelling is een methode waarbij je een opstelling doet rond een vraagstuk dat bij jou speelt. Dat kunnen uiteenlopende dingen zijn, zoals iets waar je tegenaan loopt, iets waar je je geremd in voelt, herhalende situaties waar je je niet fijn bij voelt, fysieke klachten of symptomen en meer. Een systeemopstelling geeft inzicht in de onbewuste dynamiek van het systeem rond jouw vraagstuk. Het is een bewustzijnsproces waarbij je kijkt naar de diepere, onbewuste lagen van dat wat er speelt. 

Familieopstellingen

Een onderdeel binnen systeemopstellingen zijn de familieopstellingen Bij familieopstellingen wordt letterlijk gekeken naar het familiesysteem, dus alles wat speelt of speelde in familieverband. Bert Hellinger is als het ware de ‘vader’ van familieopstellingen. Zijn inzichten rond familieopstellingen waren baanbrekend. Hij heeft onder andere meer zicht gebracht op het ‘familiegeweten’ wat onbewust binnen families een grote rol speelt.

Dit familiegeweten kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand van de jongere generatie onbewust ‘verstrikt’ raakt met iemand uit de vorige generatie in de familie, omdat die persoon werd buitengesloten door andere leden van de familie. In het hier en nu kan het daardoor bijvoorbeeld zijn dat iemand er meer niet toe komt om zijn/haar eigen dromen waar te maken of zijn/haar eigen leven te leiden.

Systeemopstellingen

Systeemopstellingen is in het algeheel wat breder, het omvat familieopstellingen, maar het kan ook gaan over elk ander systeem, bijvoorbeeld een organisatie, een maatschappij, een school of vereniging.

Bij een systeemopstelling, waaronder dus familieopstelling, ga je letterlijk een opstelling maken van mensen, gevoelens, symptomen of andere onderdelen uit het systeem die relevant zijn voor dat wat er bij jou speelt, dat waar jij naar wil kijken.

Er wordt eigenlijk een driedimensionale weergave gemaakt rond jouw vraagstuk en daarbij worden dingen gevoeld, wordt zichtbaar wat er speelt en wat er gezien wil worden en komen dingen in beweging.

Femke

Een fijne en verhelderende familieopstelling gehad. Martine biedt een veilige en vertrouwde sfeer waarbij je de mogelijkheid krijgt om stil te staan bij de stappen die je zet. Ik heb een belangrijk hoofdstuk kunnen afsluiten en ben daar dankbaar voor.

Andries Geldof

De sessie heb ik zondermeer als plezierig, maar ook verhelderend ervaren. Martine is heel professioneel in haar vakgebied. Tijdens de sessie al, maar ook vooral erna ben ik anders in het leven gaan bewegen. Martine heeft mij hele handige tools meegegeven waardoor ik wat prettiger in het leven ben gaan staan. Het is voor mij zeker nog de moeite waard om vervolgsessies in te plannen!

Sandra

De familie opstelling bij Martine zorgde ervoor dat ik ballast los kon laten. De verantwoordelijkheid terug geven waar het hoort. Ik kon daardoor in liefde loslaten. Martine heeft deze sessie vol liefdevolle aandacht begeleidt. Ik voelde mij bij haar op mijn gemak. Daardoor kon ik ook open staan voor de emoties die tijdens de sessie omhoog kwamen. Waardoor er ook een stuk heling plaats vond.

Miranda

Door de fijne en ontspanning sfeer bij Martine voelde het voor mij heel goed om een familieopstelling te doen. Het gaf me bepaalde inzichten waar ik me eigenlijk niet van bewust was maar die me aan het denken hebben gezet. Ook een hele fijne ervaring met reiki gehad waarbij Martine mij op afstand heeft geholpen en ik ervaarde dat de rugpijn de dagen erna af nam. Heel bijzonder!

Zicht op verstrikkingen, onbewuste identificaties en meer

Het wonderlijke van een systeemopstelling is dat het zicht geeft op de onbewuste dynamiek binnen het systeem. Het laat bijvoorbeeld zien als er verstrikkingen zijn, als sprake is van buitensluiting of onbewuste identificaties, het laat letterlijk dingen voelen en laat de bewegingen zien die gemaakt mogen worden.

Alles bij elkaar zorgt het voor inzicht en het draagt bij aan het bewustzijn. Een systeemopstelling kun je doen met behulp van mensen (representanten), poppetjes, ankers, paarden of wat het ook is wat voorhanden.

Systeemopstellingen zijn daarmee een krachtige methode om de onbewuste lagen bloot te leggen en zo licht te werpen op de basis van blokkades, patronen, trauma’s, onbewuste identificaties en overtuigingen. En alles wat de ruimte krijgt, wat gezien wordt en erbij mag horen, kan weer gaan stromen. Het zorgt dus voor inzicht en kan ook letterlijk zorgen voor verlichting in het ‘hier en nu’, waardoor je bijvoorbeeld ineens andere bewegingen kunt maken, anders in relaties staat, lekkerder in je vel zit, meer je eigen leven kunt leiden, andere ervaringen hebt en meer.

Familieopstellingen_banner_pagina

"Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt." - Dr. Wayne Dyer

Interesse in een opstelling?

Wil jij een systeemopstelling doen of wil je meer informatie? Neem contact met mij op via onderstaande button