Scroll Top
Lekker in je vel met meer zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen

5 Tips voor meer zelfvertrouwen

We zijn allemaal weleens onzeker, maar hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker je door de dag gaat. Hoe meer je dingen durft te doen, hoe meer je stappen durft te zetten en net wat vaker buiten je comfortzone durft te gaan. Met als gevolg dat je dus ook meer jouw hart durft te volgen, meer je eigen pad durft te bewandelen. Voel jij je vaak onzeker en wil jij meer zelfvertrouwen? Hieronder 5 tips die je kunnen helpen.

 

Tip 1: Neem jezelf net zo serieus als een ander

Zelfvertrouwen, als je het uitsplitst krijg je precies wat het is: zelf vertrouwen, ofwel dat je op ‘jezelf’ kunt ‘vertrouwen’. Meer zelfvertrouwen volgt dus ook echt als je meer en meer op jezelf kúnt vertrouwen. Door bijvoorbeeld de afspraken die je voor of die je mét jezelf maakt even serieus te nemen als de afspraken die je met een ander maakt. Want als je de afspraken met jezelf steeds afzegt en anderen of andere dingen belangrijker maakt, dan zeg je eigenlijk steeds ‘nee’ tegen jezelf.

Tip 2: Droom, durf én doe

Meer zelfvertrouwen volgt ook door dingen aan te gaan, door dat stapje buiten je comfortzone te zetten. Door je ‘drive’ te volgen, ook al is het eng of spannend. Gewoon doen en aangaan. Jezelf bij de hand nemen en steeds een stapje zetten. Net zoals je als klein kind leerde lopen, fietsen, zwemmen of wat dan ook. In het begin moest je het nog leren, maar je wil was zo groot dat je het gewoon deed en door bleef gaan. Met het doen kreeg je meer ervaring, je leerde je wat wel werkte en wat niet, je ontwikkelde je. En door het te blijven doen en te blijven oefenen, zelfs met wat vallen en opstaan, heb je het geleerd en daarmee ontwikkelde je meer zelfvertrouwen: “hoeraa, ik kan het, ik kan lopen!

Tip 3: Steun jezelf

Je zelfvertrouwen wordt ook groter als je jezelf meer gaat steunen en meer compassie voor jezelf hebt. Bijvoorbeeld door jezelf niet meer klein te maken in gesprekken of in gedachten. Door er te zijn voor jezelf, je bewust te zijn van je gedachten en van de dingen die je over jezelf zegt tegen anderen. Je kritische gedachten en uitspraken om te vormen naar meer helpende gedachten en uitspraken.

“Vertrouw op jezelf. Je weet en je kunt meer dan je denkt.”

Tip 4: Positieve affirmaties herhalen

Wat ook handig kan zijn in aanvulling op de vorige tip, is om elke dag een aantal maal per dag een of meer positieve affirmaties te herhalen voor jezelf. Dat kan gewoon in gedachten, maar je kunt ook een briefje op de spiegel plakken, of een reminder in je telefoon zetten. Net wat voor jou fijn en werkbaar is.

Dit is zeker handig wanneer je (onbewust) door de dag heen vaker gedachten hebt waarin je jezelf klein(er) maakt, waarin je jezelf naar beneden haalt of gedachtes hebt als: ‘dat kan ik toch niet’, ‘het ligt aan mij’, ‘het zal wel niet goed gaan’ of wanneer je regelmatig gedachten waarbij je vaak al uitgaat van een slechte uitkomst of zelfs een rampscenario. En dat terwijl het nog alle kanten op kan gaan. Ofwel, wanneer je innerlijke criticus vrij actief is.

Je kunt een affirmatie kiezen die past bij dat wat jij meer wil laten groeien. Heb jij bijvoorbeeld het gevoel dat je niet genoeg gezien wordt of gehoord, dan zou je kunnen beginnen met: ‘Ik zie/hoor mijzelf elke dag meer’, of ‘Ik voel me altijd gezien/gehoord’. Als je je regelmatig niet goed genoeg voelt, dan kun je bijvoorbeeld de zin: ‘Ik ben altijd goed genoeg’ een tijdje voor jezelf herhalen. Probeer het met heel je lichaam te zeggen. In de zin van ‘Woosa’ of ‘Tsjakka’, geef het lading mee met heel je lichaam. De zin hoeft in het begin nog niet als ‘waar’ te voelen, maar door het vaak genoeg te herhalen draagt het bij in positieve zin, het komt meer en meer in je onderbewustzijn. Zeker wanneer je dit echt lading meegeeft vanuit je lichaam én de zin vaker herhaalt dan de minder steunende gedachten die je op een dag hebt, dan zul je zien dat je je steeds fijner gaat voelen en dat er bijvoorbeeld ‘kleine’ wonderen gebeuren. Je hebt bijvoorbeeld ineens altijd een parkeerplaats of vaker geluk met dingen. 

Tip 5: Zorg goed voor jezelf

Hoe je voor jezelf zorgt heeft ook effect op hoe je je voelt. Regelmatig bewegen, gezond eten, jezelf eens verwennen, aandacht geven aan je lichaam, kleding aandoen waar je je fijn in voelt: het draagt allemaal bij voor je mentale en fysieke lichaam. Zet voor jezelf eens op een rij wat voor jou fijn is, hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en denk daarbij aan wat je op de lange termijn wil: hoe wil je je dan voelen, wat helpt jou om meer zelfvertrouwen te krijgen? En maak dan voor jezelf een plan om dat te gaan doen. Probeer een haalbaar plan te maken, want 5 keer in de week sporten is een mooi streven, maar is het ook haalbaar op langere termijn? En wees ook hier bewust van je weerstand en innerlijke criticus: als je een afspraak met jezelf hebt maakt om meer te gaan sporten, omdat je weet dat je je daar fijn van gaat voelen, motiveer jezelf dan om tóch te gaan als je even geen zin hebt.


Zelfvertrouwen. Jezelf vertrouwen. Op je ZELF vertrouwen. Dat je er voor jezelf bent op élk moment. Dat je aandacht geeft aan jezelf, net zoals je aandacht geeft aan een ander. Dat je jezelf kent of steeds meer leert kennen. Zodat je keuzes maakt die voor jou goed voelen, die jou helpen. Dat je jezelf steunt, altijd. Je kunt het!

“Vandaag kies ik ervoor om mijzelf te steunen wat er ook gebeurt.”

Wil jij hier hulp bij?

Vind je het lastig om hier zelf meer aan de slag te gaan? Of merk je dat je jezelf tegenhoudt, dat je steeds maar voor anderen blijft zorgen en jezelf altijd op de laatste plaats zet? En wil je daar los van komen?

Je hoeft het niet alleen te doen. Het is heel fijn als iemand even met je meekijkt, je op weg helpt en je steunt wanneer je het even kan gebruiken. Ik help je graag, via een familieopstelling of via coaching. Zodat jij meer ruimte krijgt voor jezelf, meer aandacht, meer zelfvertrouwen en zelfliefde. Zodat je helemaal in kracht komt te staan en jezelf helemaal durft te laten zien.

Maak een afspraak of lees hieronder meer over familieopstellingen

Geschreven door Martine Fleming, Inshine

"Neem de tijd om bij jezelf thuis te komen, elke dag weer" - Robin Casarjian

Meer over familieopstellingen
individuele familieopstelling

INDIVIDUELE FAMILIEOPSTELLING

Zien wat jou tegenhoudt en dat écht veranderen
groepsopstellingen

FAMILIEOPSTELLING IN EEN GROEP

Samen onderzoeken hoe jij meer kunt stralen
familieopstellingen paarden

FAMILIEOPSTELLING MET PAARDEN

Maak verbinding met jezelf via de paarden
Blog-header-liefde-werkt-altijd

ONLINE OPSTELLING

Familieopstelling terwijl je thuis achter de computer zit

Wil jij hulp om jouw zelfvertrouwen te vergroten

Ik begeleid je graag via een familieopstelling of via coaching. Neem contact met mij op via onderstaande button.