Scroll Top
"Van onbewust moeten naar bewust mogen"
Moeten en mogen

Van moeten naar mogen

Dit 'mag' ik wel vaker doen!

Door de dag heen hebben we vaak veel dingen te doen. Daar zijn ook dingen bij die we voor ons gevoel ‘moeten’ doen. Ook als we het soms liever niet willen. Dat gevoel van ‘moeten’ hebben we zelf of het wordt van ons verwacht. En dat kan het leven druk maken, voor sommigen zelfs overweldigend, omdat het kan voelen dat je onder continue tijdsdruk leeft, steeds aan verwachtingen moet voldoen of omdat jouw lijst met ’to do’ zo lang is dat je het niet afkrijgt. Maar zijn het echt allemaal dingen die écht moeten? Of is er een andere, meer ontspannen manier om hiermee om te gaan? 

Is wat ik nu doe ook wat ik nu wil doen?

Herken je het: dingen doen omdat het moet, maar er eigenlijk niet bij stilstaan wat je daarin eigenlijk zelf wil? Gewoon op de automatische piloot dingen doen of opdrachten uitvoeren? Zonder er veel bij stil te staan? Ook als je er eigenlijk geen zin in hebt? Het komt veel voor, omdat we soms niet beter weten, niet anders geleerd hebben, of gewoon niet bewust bezig zijn met wat we doen en wat we willen. Sta je er weleens bij stil hoe je jouw dagen invult en hoe je het indeelt? En of het ook is hoe je het WIL indelen? In een wereld waarin veel beslissingen met het hoofd worden gemaakt kan het namelijk lastig zijn om te luisteren naar je intuïtie, om je gevoel te voelen, om het ook te volgen. Om te voelen wat je op dat moment wil doen, wat goed is voor jou. 

Hoe luister je meer naar je gevoel?

Je gevoel of je intuïtie zijn vaak raadgevers, ze zijn je kompas eigenlijk, maar in onze maatschappij is daar niet veel ruimte voor. We leren vaak meer om met ons hoofd, onze ratio, beslissingen te maken en dingen rationeel aan te pakken. Terwijl je gevoel en je ingevingen, je intuïtie, juist zo waardevol zijn. Je intuïtie, het is vaak een ‘fluistering’ die je van binnen voelt of hoort, het is geen schreeuwstem die de boventoon voert. Dus als je je gevoel wil volgen, maar dat nog niet veel gedaan hebt,  dan kan het zijn dat er wat oefening nodig is om die stem te leren (her)kennen. Even stilstaan, stil zijn en ademhalen helpt. Jezelf even de ruimte geven om te voelen en te luisteren. 

Toen ik voor het eerst kritisch ging kijken naar wat ik dacht dat allemaal 'moest', zag ik in dat heel veel 'moetjes' ook best op een later moment kunnen. Het gaf me rust.

Veel 'moetjes' kunnen ook wel op een ander moment

Als je vaker luistert naar je gevoel, dan kun je voelen of wat je doet op een bepaald moment ook goed is voor dat moment. Of dat je beter even iets anders kunt gaan doen. Natuurlijk zijn er soms dingen die echt even ‘moeten’, maar toen ik voor het eerst kritisch ging kijken naar wat er volgens mij allemaal ‘moest’, zag ik in dat heel veel ‘moetjes’ ook best op een later moment kunnen. Wat daarbij helpt is jezelf regelmatig de vraag stellen: doe ik dit nu bijvoorbeeld vanuit gewoonte, vanuit ‘ik moet..’ of ‘dit moet..’ of ‘dit hoort? Of is dit ook wat ik nu graag WIL doen, wat nu het handigste is en waarvan ik voel dat het nu de beste stap is?

Ik las een keer een mooie zin in dit kader en het gaf mij toen een mooi inzicht, dus ik deel het graag met je. Ik weet niet wie de schrijver is, maar het is een veelgebruikte zin in het kader van bijvoorbeeld leiderschapskwaliteiten. En leiderschapskwaliteiten kun je ook op jezelf betrekken, het is immers ook belangrijk om de leiding over je eigen leven te hebben.

Moet ik dit nu doen?

Stel jezelf de vraag: ‘Moet ik dit nu doen?’ En kijk naar de verschillende manieren waarop je deze vraag kunt interpreteren:

Moet ik dit nu DOEN?
Moet je een actie ondernemen, of niet? Is het nodig om te handelen of is het juist beter om niets te doen? Sommige dingen lossen zich ook vanzelf op, zonder dat je daar iets voor hoef te doen. Dit sluit aan bij Wu Wei, doen door niet te doen. Dit is wat anders dan passief zijn, het is juist weten wanneer het nodig is om te handelen en wanneer het goed is om een ander de ruimte te bieden.
Als het antwoord op de vraag ‘Moet ik dit DOEN’ nee is, dan hoef je de volgende vragen ook niet meer te beantwoorden. 

MOET ik dit nu doen?
Ofwel, MOET dit echt gebeuren, is het wel echt zo nodig of is het puur iets wat je hoofd zegt dat écht moet?

Moet IK dit nu doen?
Natuurlijk zijn er dingen die MOETEN gebeuren, maar een belangrijke vraag is ook: ben IK degene die dit MOET doen? Of pak ik iets op wat eigenlijk niet bij mij hoort?  

Moet ik DIT NU doen?
Ja, je raadt het al: moet DIT echt NU gebeuren of kan het best even een paar uurtjes, een dag of langer wachten? Moet DIT NU of is er iets anders wat handiger, beter, dringender of ook belangrijk: wat leuker is om te doen?

Van moeten naar mogen. Ik hield tijd over en het gaf meer rust. Er was ineens volop ruimte om de tijd in te vullen hoe ik het écht wilde.

Van moeten naar mogen: dat 'mag' ik wel vaker doen!

Het onderzoeken van alle ‘moetjes’ heeft mij destijds opgeleverd dat ik veel meer tijd overhield en meer rust kreeg. Er was ineens volop ruimte om de tijd in te vullen hoe ik het écht wilde. Momenten om te kiezen wat ik NU wilde doen en wat ik even wilde laten. Van moeten naar mogen. Bewust kiezen. Fijner en efficiënter ook, want als je je ergens niet toe geïnspireerd voelt en het alleen doet omdat het ‘moet’, dan kan het zorgen voor minder focus, dat je sneller bent afgeleid. En als je dan wel een keer iets doet wat je niet het liefste doet, maar wat gewoon even nodig is, dan heb je ook een keuze hóe je dat dan doet. Je kunt iets met tegenzin doen, al mopperend, maar daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee. Als je iets wat je niet zo graag doet met een positieve mindset aangaat, dan is het vaak veel minder ‘vervelend’ om te doen. Dan kun je ook lekkerder in je vel blijven door de dag heen. 

Ik kies er bijvoorbeeld voor om dingen die soms gewoon even moeten op een manier te doen waarop het leuker wordt. De was vouwen en de badkamer schoonmaken bijvoorbeeld. Ik vind het niet erg om te doen, maar het zijn niet mijn favorieten en als ik mag kiezen doe ik iets anders. Het zijn ook nog terugkerende dingen, zeker met een heel gezin. Ik laat het regelmatig gewoon even liggen, who cares, maar het is ook fijn als het gedaan is, want ik vind het nou eenmaal fijner om schone kleren uit de kast te pakken dan uit de ‘nog-opvouwen-wasmand’ op zolder 🙂 En als ik het doe dan maak ik het leuker: was opvouwen doe ik lekker in de avond op de bank terwijl we een leuk tv-programma kijken en als ik de badkamer schoonmaak dan zet ik een fijn muziekje op en ga ik lekker luid zingend door de badkamer met een sopje.

Van onbewuste gewoonte naar bewust kiezen.
 Dat geeft ruimte. Ruimte om te (leren) luisteren naar jezelf, naar je gevoel, je lijf, je hart, je intuïtie. Ruimte om te kiezen hoe je iets doet. Héérlijk dacht ik, dit ‘MAG’ ik wel vaker doen! ☻ ❤❤❤

Geschreven door Martine Fleming, Inshine

Wil jij ook minder moeten en zoek je daar hulp bij?

Ik help je graag via een familieopstelling. Lees hier meer of neem contact met mij op via onderstaande button.