Scroll Top
"Van verwachtingen naar komen wat er komt"
Verwachtingen loslaten

Verwachtingen… geef het de ruimte

Laat gaan en het gaat meer vanzelf

Als je vantevoren (hoge) verwachtingen hebt van iets of iemand, dan kan dat nog weleens uitlopen op een teleurstelling. Verwachtingen kunnen namelijk dingen vastzetten, waardoor er geen ruimte meer is voor iets of iemand om anders te zijn. Dat beperkt, het zorgt voor spanning, in jezelf en een ander. Bewust of onbewust. Hoe ga je om met verwachtingen?

Verwachtingen: gebaseerd op het verleden

Vaak zijn verwachtingen gebaseerd op onze ervaringen uit het verleden, iets is ooit een keer op een bepaalde manier gegaan en dus verwacht je nu dat het weer zo zal verlopen. Dat kan twee kanten op werken en het kan bewust of onbewust plaatsvinden. Zo kun je verwachten dat iets net zo leuk zal zijn als de vorige keer, maar het kan natuurlijk ook dat je bang bent dat iets weer zo zal gaan. Welke verwachting je ook hebt, je houdt eigenlijk zelf vast aan dat beeld of die ervaring. Maar niets in het leven staat vast, dat is het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen.

Openstaan voor een andere uitkomst

Vasthouden aan verwachtingen kan jou en een ander dus beperken. Natuurlijk mag je altijd verwachtingen hebben, maar het helpt als je tegelijk ook open kunt staan voor een andere uitkomst. Als je ook dankbaar kunt zijn voor een (andere) uitkomst. Dat zorgt voor meer ontspanning in jezelf en bij anderen, het geeft jezelf en anderen ruimte. Want dan zijn de verwachtingen niet zo hoog, het mag ook anders gaan.

Natuurlijk mag je altijd verwachtingen hebben, maar het helpt als je tegelijk ook open kunt staan voor een andere uitkomst.

Nog mooier dan je verwachten kunt

Er kan dan zelfs ruimte ontstaan voor een mooiere uitkomst. Zelfs nog mooier dan je zelf had kunnen bedenken, dan je zelf had kunnen verwachten. Want het universum of hoe je het ook wilt noemen kan zoveel meer en zoveel mooiere dingen organiseren. Dat zijn vaak de dingen, situaties of resultaten waarvan je vaak achteraf pas kunt zien hoe mooi iets samenviel. Die we vaak toeschrijven aan ’toeval’. Maar de vraag is: is het ’toeval’ of ‘valt het je toe’? Wat het ook is, het kan vaak alleen als je ervoor openstaat en durft te laten. Als je zonder verwachtingen durft te zijn. Als je de controle durft te laten varen. Als je durft te laten komen wat er komt vanuit een vertrouwen dat er alleen maar goeds op je pad komt.

Het universum kan zoveel meer en zoveel mooiere dingen organiseren, waarvan je vaak achteraf pas kunt zien hoe mooi iets samenviel. Dat kan alleen verwachtingen loslaat, als je de controle durft te laten varen.

Zie het als een ervaring

En als er dan toch een keer iets, iemand, een moment of ervaring, op je pad komt wat minder fijn is, probeer er dan niet tegen te vechten, probeer het te zien zoals het is, een ervaring. Kijk naar wat er gezien wil worden in die ervaring, voel wat het doet, wat het in jou (aan)raakt en wat het je kan leren. Geef het de ruimte. Groei ervan, zodat het volgende keer anders kan gaan. Zodat dát wat het in jou raakt niet meer gespiegeld hoeft te worden. Of als het toch weer op die manier gaat, dat je andere keuzes kunt maken of dat je het makkelijker van je af kunt laten glijden. Dan is het makkelijker om met de stroom mee te gaan en hoef je er minder tegenin te varen. Verwachtingen, laat gaan en het gaat meer vanzelf.  ❤❤❤

Geschreven door Martine Fleming, Inshine

Wil jij ook meer vanuit vertrouwen leven en zoek je daar hulp bij?

Vind jij het lastig om je verwachtingen los te laten?  Of om meer te ontspannen in uiteenlopende situaties? Dan kan een familieopstelling of coaching je wellicht verder helpen. Ik help je er graag bij, ik kijk graag met je mee. Neem contact met mij op via onderstaande button.