Scroll Top
Succes is a series of wins
Succes

Succes

Het begint met 'komen opdagen'

Succes, het is een abstract woord, met voor ieder een andere invulling. Voor de een betekent succesvol zijn een betrokken ouder zijn met genoeg tijd voor de kinderen, voor een ander is het een halve marathon lopen binnen een bepaalde tijd en voor een derde persoon is het ondernemer zijn met een goedlopend bedrijf. Want succesvol zijn hoeft niet meteen te betekenen dat je een bekend persoon bent of dat je een internationaal succesvol bedrijf hebt. Succesvol zijn is heel breed en kan klein of groot zijn. Wat is voor jou succes en hoe kun je succesvol zijn op je eigen manier? 

 

Komen opdagen belangrijke voorwaarde voor succes

Succesvol zijn. Veel mensen interpreteren dat als: rijk of bekend zijn. Maar, in feite is succes veel breder en je kunt op veel verschillende manier succesvol zijn. En het begint met de vraag wat voor jou succes is. Dat geeft je focus en zorgt dat je richting kunt geven aan je leven, aan waar je jouw aandacht in wil stoppen. Dat kunnen natuurlijk ook meerdere dingen naast elkaar zijn, groot en klein.

Want een belangrijke voorwaarde voor succes is dat je komt ‘opdagen’. Opdagen: je kunt het letterlijk nemen, zeker als je een presentatie gaat geven, maar het is ook te interpreteren als: ‘dat je ervoor gaat’. Dat je het gaat doen en je jezelf en jouw doelen zichtbaar maakt. Dat je gaat waar je voor wilt gaan, stappen gaat zetten in de richting van waar je heen wil. Hoe klein de stappen ook zijn.

90% van succes komt door jezelf te laten zien
Ontspannen is een sleutel

Ergens voor gaan hoeft echt niet altijd hard werken te zijn. Vaak, of soms zelfs vaker, is het juist meer een kwestie van ontspannen ergens aan werken. Weten wat je wil, wat voor jou succes is, intenties zetten, je intuitie volgen, daarnaar handelen en meegaan met de flow. En ook op momenten juist even stilstaan en reflecteren. Wu Wei uitoefenen: weten wanneer te handelen en wanneer niet.

Want de paradox is: hoe gespannener je iets nastreeft, hoe minder het naar je toe kan komen. Ontspanning is dus de key. Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want als je iets wil wat je (nog) niet hebt, dan is er een spanningsveld. Die spanning zorgt er op zijn beurt weer voor dat je datgene wat je graag zou willen op afstand houdt. Het kan een lastige cirkel zijn om te doorbreken. 

Wat hierin helpt is je focus verleggen naar iets anders. Als je merkt dat jouw focus alsmaar ligt op datgene wat je oh zo graag wenst, maar wat je niet hebt en  je voelt dat het niet bijdraagt aan hoe je je voelt, dan is het helpend om even iets anders te gaan doen. Iets wat jou ontspanning geeft, zodat je de spanning kunt ontladen en zodat je je weer lekker gaat voelen. Wandelen, sporten, spelen, mediteren, knuffelen, tekenen, schrijven of wat het voor jou ook is waar jij plezier in hebt, waar jij lekker van in je vel gaat zitten.

 "Hoe gespannener je iets nastreeft, hoe minder succes naar je toe kan komen."

Wat is voor mij succes?

Om succes te kunnen aantrekken is lekker in je vel zitten dus essentieel. Maar voordat je iets kunt nastreven is het natuurlijk ook ook handig om te weten wát je dan bereiken. Wat voor jou succes is en wat niet. Anders weet je immers ook niet wat jouw dromen, doelen en aspiraties zijn en waar je eigenlijk op wil focussen. 

Dat begint dus met voor jezelf helder maken wat voor jou succes is, waar je meer succes in zou willen, welke stappen je daarvoor mag zetten. En ook het onderzoeken waard is het antwoord op de vraag wat jou nu tegenhoudt. De kans dat iets je tegenhoudt is aannemelijk, anders had je dit al gerealiseerd. Dat wat jou tegenhoudt kan van alles zijn, maar vaak is het een vorm van angst. Een angst dat je niet goed genoeg bent bijvoorbeeld. En dat uit zich meestal in een (onbewuste) kritische gedachte, een gedachte dat je iets ’te’ bent: te jong of te oud, te dik, te klein, te groot of wat dan ook.  

Wat voor jou succes is dus en wat jou daarin remt, wat je valkuilen zijn, het is handig om helder te maken voor jezelf. Om hier allemaal achter te komen en om voor jezelf een begin te maken in het nastreven van jouw succes(sen), om het ook echt te gaan ‘doen’, kun je de volgende schrijfoefening eens doen. Want alle antwoorden zitten in jezelf.

 

Het begint met voor jezelf helder maken wat succes is, waar je meer succes in zou willen, welke stappen je daarvoor mag zetten en wat je nu tegenhoudt.

Schrijfoefening rond 'succes'

Ga achter de computer zitten of pak pen en papier, net wat jij fijn vindt. Geef vervolgens antwoord op de onderstaande vragen.

Probeer intuïtief te schrijven, dus zonder het te corrigeren, zonder meteen kritisch te denken als: dit is helemaal niet haalbaar, realistisch of wat er ook in je opkomt. Laat de woorden gewoon lekker uit je ‘pen’ vloeien. En stel jezelf gerust: je hoeft wat je schrijft namelijk niet te delen, het is puur voor jezelf, om meer helderheid te krijgen van wat jij wilt, wat voor jou succes is. Het kan van alles zijn, van 1 keer per maand een mooie taart bakken tot Yoga-houdingen beter beheersen, solliciteren op een baan of noten leren lezen. Het kunnen ook meerdere dingen zijn. Laat gewoon komen wat er wil komen. Je kunt dit later ook nog verder aanvullen, alles mag. Zie het als een leeg wit vel wat jij helemaal zelf kunt inkleuren.   

Wat is voor mij succes? 

Waar zou ik meer succes in willen?
Wat zou ik meer willen doen, willen zijn of willen bereiken?

En wat houdt mij daarin tegen?
Ofwel: waar ben ik bang voor? Welke gedachte zorgt ervoor dat het succes dat ik nastreef nu (nog) geen realiteit is?

Zijn die gedachten echt waar? 
Is het écht onmogelijk om het succes wat ik wil nastreven realiteit te maken? Of zijn er ook mensen met dezelfde kwaliteiten/eigenschappen die het ook gelukt is?

Wie zou ik zijn zonder die (kritische) gedachte? 
Wat zou ik wel doen of juist laten als ik niet die gedachten zou hebben?

 

Stap in de richting van jouw succes(sen)

Als je voor jezelf helder hebt wat jouw succes is of welke successen jij nastreeft, dan is de volgende stap natuurlijk: doen. En dat hoeft ook niet weer meteen heel grootschalig, het is gewoon elke keer een stap zetten. Dat kan ook gerust een klein stapje zijn. Vraag jezelf af: hoe vaak wil ik een stapje zetten, dus hoe vaak ga ik iets doen om mijn successen realiteit te maken. Maak een afspraak met jezelf en neem de afspraak met jezelf net zo serieus als dat je een afspraak met een ander neemt. De laatste stap is om elke dag of week, wat voor jou werkt, jezelf de volgende vraag te stellen:

Wat de beste volgende stap die ik kan zetten voor het bereiken van mijn eigen doelen?

En ga dat dan ook doen. Vind je het spannend? Dat mag, dat heeft iedereen weleens, maar het hoeft je niet ervan te weerhouden om te doen wat je van plan was. Omarm jouw spanning, accepteer dat je het spannend vind, neem je spanning mee aan de hand en ga het tóch doen. Zet dat stapje, dan zul je achteraf trots zijn dat je het toch gedaan hebt. Dan zul je groeien, leren, ontwikkelen. Bedenk ook: als je jouw dromen niet ook (een beetje) eng vindt, dan zijn ze niet groot genoeg. Dan hou je jezelf in je comfortzone. Dat mag natuurlijk, als jij dat wilt, maar realiseer je: groeien en ontwikkelen gebeurt vaak buiten je comfortzone.      

Tot slot nog een leuke tip: zet intenties. De kracht van intenties zetten en de kracht van jouw gedachten zijn enorm en helpen in de realisatie van jouw succes(sen). Zet je intentie op dat wat jij wil bereiken en visualiseer met enige regelmaat dat je wat jij nastreeft al hebt bereikt. Probeer het voor je te zien, het te voelen, voel hoe het voelt, alsof je daar al succes in hebt, dat het al realiteit is, en blijf een tijdje in het positieve gevoel dat die gedachte geeft, dat draagt enorm bij.  

Geschreven door Martine Fleming, Inshine

"A journey of a thousand miles begins with one step." - Lao Tsu

Meer over familieopstellingen
individuele familieopstelling

INDIVIDUELE FAMILIEOPSTELLING

Zien wat jou tegenhoudt en dat écht veranderen
groepsopstellingen

FAMILIEOPSTELLING IN EEN GROEP

Samen onderzoeken hoe jij meer kunt stralen
familieopstellingen paarden

FAMILIEOPSTELLING MET PAARDEN

Maak verbinding met jezelf via de paarden
organisatie opstellingen

ORGANISATIE OPSTELLING

Zicht op onbewuste patronen op het werk

Zit er bij jou iets in de weg waar je graag naar wil kijken?

Ik begeleid je graag via een familieopstelling. Neem contact met mij op via onderstaande button.